Ennyien olvasták: 1 781

Áció, káció, KYC!

Az utóbbi pár évben már-már megszokottá vált a KYC, azaz az “ismerd az ügyfeled” címszó alatt bekért személyes privát dokumentumok megadása egyes oldalakon.

A kriptós közösség egyik tagja jelezte, hogy a kiutalást a Binance rendszere VPN használat miatt tiltotta a mai napon, és csak teljeskörű verifikáció után oldható fel. Mindenesetre érdemes figyelembe venni, hogy, ha nem a megszokott helyről jelentkezik be az ember, blokkolhatják a fiókját.
A Poloniex kriptotőzsde is egyik napról a másikra tette kötelezővé a KYC-et. A képet készítő reddites felhasználó megnyitott hibajegyeit is figyelmen kívül hagyták, számláját blokkolták.
Bittrexen és a Krakenen sem ismeretlen fogalom a blokkolás, úgy látszik.
Illetve a HITBTC-re is számos panasz érkezett a pénzek kiutalásával kapcsolatban.Az adatok bekérésére hivatkozik számos tőzsde, és mlm felépítésű oldal, hogy megkaphassuk kifizetéseinket.
Törvényi szabályozás megfelelésének kényszere alá bújva szürke zónában mozgó, vagy éppen nem egészen törvényes tevékenységet folytató oldalak is ugyanúgy bekérik ezeket a privát adatokat, mint bármely hivatalos szerv, például egy bank.

A kérdés adott.
Vajon mennyire bizalmasan, milyen biztonságban kezelik adatainkat?

Még a nagyobb, legitim cégek, mint a Coinbase sem gondoskodnak kellőképpen a privát adatok biztonságos és jogszerű kezeléséről, szándékosan értékesítik azt.

Ami még ennél is rosszabb, hogy az utóbbi években számos hack bizonyítja, hogy van még mit fejlődni biztonságtechnika terén.

Felbecsülni is nehéz, hogy az adatlopások során valójában mennyi bizalmas adat került értékesítésre a darkweben ezzel megnövelve a személyiség lopások kockázatát, adatainkkal való visszaélést.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Jogos a felvetés. De amíg szabályozatlanul működnek ezek a pénzváltók, addig azt tehetnek, amit csak akarnak. Ha meg törvényi szabályozás alá kerülnének, akkor meg nem lennének mások, mint a mai bankok egy változata. Talán az a legnagyobb probléma, hogy a technológia és a megtestesíteni kívánt ideológia háttérbe szorult és erre is rátette a haszonszerzés és a pénzéhség a mindent beborító tenyerét. Vajon ezen tőzsdèk vezetői, fejlesztői hisznek a cryptók által megtestesített nézetekben és egy decentralizált, banktalan világ felé terelik az emberiséget? Vagy csak az egyre nagyobb szám a lényeg a bankszámlán?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük